Johanna Abrahamsson
Johanna Abrahamsson är officiell ambassadör för Uddevalla kommun under 2024.

Johanna Abrahamsson

Johanna Abrahamsson är Uddevallas egen cirkusprinsessa. Här har hon gått på lina över Bäveån och utfört hisnande tygakrobatik högt över havet vid Strandpromenaden. Nu senast har hon också varit en drivande kraft i föreningen Reinos vänner – Bohusläns cirkussällskap som byggt drömprojektet Cirkuskvarnen i Grohed. Där kan barn och unga – med och utan fysiska och psykiska funktionsvariationer – uppleva och utöva cirkuskonst året om.

Johanna Abrahamsson är uppvuxen vid havet i Dramsvik, mitt emellan Uddevalla och Ljungskile. Lindans har hon hållit på med sedan hon var sju år gammal och inspirerades av lindansaren Reino. Hon har gått på cirkushögskola i Paris, uppträtt på varieté i Tyskland och turnerat tio säsonger med cirkus från norr till söder i Sverige. Hennes passion är att sprida rörelseglädje, inspiration och sin kärlek till cirkuskonsten. Sedan många år tillbaka håller hon tillsammans med sina kollegor i kurser och kollon där deltagarna får prova på allt från jonglering och balanskonst till luftakrobatik!

Hur känns det att vara officiell ambassadör för den geografiska platsen Uddevalla kommun?
– Wow! Det känns helt fantastiskt fint, vilken ära!

Vad tror du uppdraget som ambassadör kommer att innebära för din del?
– Det skall bli väldigt spännande att se! Jag hoppas det kommer innebära många fina upplevelser och möjligheter att representera Uddevalla i olika trevliga sammanhang.

Hur kan du bidra till att sprida stolthet och en positiv bild av Uddevalla?
– Jag hoppas kunna bidra med att sprida en positiv bild av Uddevalla på mitt sätt med min personlighet och min konstart. 

Ljungskile småbåtshamn från ovan

Det finns så många trevliga och hjälpsamma människor här

Hur var det att växa upp i Uddevalla?
– Jag tyckte det var väldigt bra och tryggt. Jag är uppvuxen i Dramsvik, på landet mellan Uddevalla och Ljungskile. Jag har rest mycket i mitt jobb och varit i väg längre perioder men jag har alltid kommit tillbaka hit där jag har mina rötter, till min familj och mina nära och kära.

Vad gillar du mest med Uddevalla?
– Att det är så nära havet och naturen. Det finns så mycket fint här, vi har ju både hav, skog och fjäll med jättefina sjöar och vandringsleder. Och så alla fina arrangemang, som ljusinvigningar och Uddevallakalas och annat där människor träffas och har trevligt. Det finns så många trevliga och hjälpsamma människor här och det är mycket tack vare dem som det nu äntligen finns en Cirkuskvarn i Grohed, helt unikt! 

Är du stolt över att komma från Uddevalla?
– Så klart! Det är jättefint att ha fått växa upp här! Jag har alltid gillat att bada och simma och vara ute på sjön (havet). Numera ger jag mig också gärna ut och paddlar i kajaken eller på SUP-brädan. Sedan finns det jättemånga fina saker att uppleva, som Strandpromenaden, Gustafsberg, Bohusläns museum, Skalbankarna. Det är fantastiskt fint här!

Johanna Ambrahamsson gör tygakrobatik
Foto: Lola Lindegren

Cirkuskvarnen är förhoppningsvis något som många kan ha glädje av både nu och i framtiden!

Hur kan du bidra till att få Uddevallaborna att känna mer stolthet?
– Vi har försökt bidra på vårt sätt med cirkuskonst och att bygga upp en Cirkuskvarn. Hela Cirkuskvarnen är ett bevis på att det går att göra det omöjliga möjligt om vi hjälps åt. Vi är så tacksamma för all hjälp vi fått från alla som hjälpt till på sitt speciella sätt! Kvarnen är något unikt! Förutom alla våra underbara barn och unga som tränar där så tar vi också emot besök av internationella cirkusartister som kommer långväga för att bo här i perioder – artists in residens – och för att träna in och skapa nya nummer. Cirkuskvarnen är förhoppningsvis något som många kan ha glädje av både nu och i framtiden!

Född: 22 juli 1977

Bor: Västerby i Uddevalla

Uppväxt: Dramsvik i Uddevalla

Familj: sambo, dotter, mamma och pappa

Talang: lindansare och tygakrobat. Jobbar numera också med rockringar, kägeljonglering och cyklar gärna enhjuling.

Då startade mitt intresse för lindans: som sjuåring såg jag en cirkusföreställning med Reino, jag blev så fascinerad och ville prova själv. Pappa satte upp en båttross mellan två äppleträd hemma i trädgården, och där tränade jag sedan tillsammans med vänner, familj och grannar. När jag var 12 år startade Reino en cirkusskola i Forshällsskolans gymnastiksal. Jag började där och sedan fick jag börja träna lindans i Reinos gamla kvarn (precis på samma plats där Cirkuskvarnen nu finns).

Skola: Forshällaskolan i låg- och mellanstadiet och sedan Sommarhemsskolan på högstadiet

Gymnasium: Naturvetenskapligt program på Östrabogymnasiet i Uddevalla

Efter gymnasiet: cirkushögskola i Paris och sjukgymnastprogrammet på Göteborgs universitet.

Jobbat med: Fick första längre kontraktet med linnumret på Liseberg som 18-åring tillsammans med Reino och akrobaten Oskar. Dansade lindans i internationell varieté på Hansateatern i Hamburg direkt efter gymnasiet. Arbetat som sjukgymnast i Östersund vintertid, turnerat med cirkus sommartid och arrangerat cirkusskolor och cirkuskollo för barn i Uddevalla under många år. Turnerat med Cirkus Wiktoria i Stockholm och Närke samt turnerat hela Sverige runt i nio säsonger med Cirkus Skratt som haft föreställningar från Ystad till Haparanda. Deltog år 2000 i en internationell cirkusfestival i Korea och fick silverpris.

Så är det att turnera med cirkus: väldigt roligt och mycket intensivt! Det är föreställning i en ny stad nästan varje dag, så det är ett tajt schema. I Cirkus Skratt var vi ett team på cirka 40 personer – artister, mekaniker, tekniker, chefer, tältmästare, kock – och alla kom från olika delar av världen, så det var ett fantastiskt internationellt samarbete där man får nya vänner, får se många nya platser och lära sig nya språk! 

Genombrott: jag började uppträda med Reino och Elsie redan som 12-åring. Medverkade i tv, bland annat genom att gå på lina över Klarälven i programmet Solsta Café. Kulturmagasinet Nike gjorde också ett helt program om Reino och Johanna i den gamla kvarnen.

Som person är jag: positiv, kreativ, energisk

Förebilder: barn behöver förebilder! Artistiska förebilder: lindansaren Reino och hans fru akrobaten Elsie. Personliga förebilder: mina föräldrar och min farmor! 

Aktuell: verksamhetsledare på Cirkuskvarnen i Uddevalla, driver det egna cirkuskompaniet Cirkusexpressen, eldsjäl i föreningen Reinos vänner. Nu håller vi på att starta upp vårteminen i Cirkuskvarnen med alla grupperna och förbereder roliga lovaktiviteter inför februarilovet. 

Språk: svenska, engelska, franska, tyska och lite polska

Gillar också att: skriva kalligrafi, måla, pyssla, skapa och få vara kreativ

Kuriosa: jag är egentligen ganska blyg. Det som är så fantastiskt med cirkuskonsten och med att få stöd och uppmuntran från omgivningen är att det visar att det går att lära sig och göra saker som till en början verkar helt omöjliga. Det är underbart att nu få se den glädje och det självförtroende som cirkusträning kan ge barn och unga! 

Det här visste du inte om mig: Har simmat från fastlandet i Dramsvik till Orust. Har också cyklat enhjulig från Uddevalla till Vänersborg i samband med insamling för Världens barn.

2000 silverpriset vid internationella cirkusfestivalen i Nordkorea ”Art spring festival”

2000 Uddevalla Sparbanks stipendium

2007 Mats Ljungs torparepris

2007 Västra Götalandsregionenskulturpris

2008 Uddevalla kommuns kulturstipendium

2018 Årets Charlie från Svenska cirkusakademin

2022 Thordenstiftelsens kulturpris