”Vi såg tidigt ett intresse för show och dans”

Elisabet ”Bettan” Norberg och Börje Norberg är föräldrar till Daniel och Emil. De berättar att barnens intresse för musik, sång, dans och show syntes redan i tidig ålder. Däremot anade de aldrig att de skulle lyckas bli så framgångsrika som de blivit!

Den kreativa ådran syntes allra först i deras ritande. Båda bröderna var tidigt duktiga på att teckna. När Daniel var 2,5 år gammal fick han också spela huvudrollen som kung i en teater på förskolan, vilket han klarade med bravur. Kanske tändes en gnista redan där, haha!

– När de blev lite äldre, kanske 5-6 år, så var Lego det absolut största intresset. På morgonen brukade de väcka varandra för att börja bygga och skapa tillsammans. Då satt de och prat-sjöng till varandra medan de byggde. Som att de kommunicerade med varandra genom knäppa små rim, ramsor och ordsvägningar. Det var ju ett himla liv ibland. Vi brukade kalla dem för “ljudtapeten”, haha, säger Börje Norberg.

Mycket musik i hemmet

Daniel och Emil har växt upp med sång, musik och dans från det att de var små. Under uppväxten i huset på Kapelle i Uddevalla hade familjen en stor trädgård, där det fanns tre friggebodar som farmor och farfar, mormor och morfar samt morbror hade tillgång till när de kom på besök. De var nästan dagligen där och fick vara publik när barnen uppträdde.

– Mycket musik fanns i hemmet: farfar spelade gitarr och nyckelharpa, farmor gick loss på cittran, morfar munspel och dragspel, och Börje hade alltid gitarren nära. Dessutom halkade katterna gärna runt på tramporgeln. Det var liv och rörelse varje dag och mycket glädje. De började showa tidigt och det var show och dans hela tiden, ute i trädgården eller i vårt vardagsrum, säger Bettan Norberg.

Familjen hade också ett par stora maskedradlådor med hattar, kläder och skor – en guldgruva om man ville klä ut sig. Och det gjorde bröderna, som sedan visade upp sina shower för hela släkten ståendes framför tv:n. Där levererades också ett av deras första skämt. De ställde sig vid TV:n och höll sina händer under den. Sedan utbrast de med ett leende. “Det här är TV-underhållning”. Det var roligt. Första gången.

Vi förstod tidigt att de skulle hålla på med show och musik. Men vi anade inte att de skulle bli så stora

Anade aldrig att de skulle bli så kända

Bettan och Börje har konsekvent uppmuntrat sina barn att utforska och ägna sig åt deras upptåg. De har alltid stöttat barnens strävan att prova nya aktiviteter, utan att hindra dem. Som resultat blev barnen livfulla och glada, samtidigt som de alltid lyckades hantera skolan och fick bra betyg.

– Vi förstod tidigt att de skulle hålla på med show och musik. Men vi anade inte att de skulle bli så stora att de skulle skapa Sveriges mest visade klipp år efter år, eller programleda stora TV-program, säger Bettan.

Filmade hemma i trädgården

Från högstadiet och upp i gymnasieåldrarna började de också göra videoklipp hemma i trädgården när de fick låna pappa Börjes digitalkamera. På den tiden var minneskorten så små att de kunde spela in 8 sekunder åt gången, varefter de fick springa in till datorn, ladda över filmerna, tömma korten och gå ut och fortsätta.

När båda bröderna senare flyttade till Uppsala fortsatte de göra videoklipp och sketcher till YouTube. Och sedan har det ju bara rullat på.

Mamma Bettan och pappa Börje är också stående inslag i inledningen av alla Melodifestivalen-parodier: Introt med stugan på toppen av ett berg föreställer föräldrahemmet på Kapelle, med Uddevallabron i bakgrunden. Och rösten som varje år ropar efter eller skäller på “Bettan” innan parodierna drar igång ska föreställa vara pappa Börjes. Och “Bettan” själv är naturligtvis mamma Elisabeth.

– Just det hade man ju kunnat vara utan, men vad gör man inte för sina barn, skrattar Bettan och Börje.

Daniel och Emil Norberg
Foto: Kristin Viktorsson