Emil och Daniel Norberg
Emil och Daniel Norberg är officiella ambassadörer för Uddevalla kommun under 2024. Foto: Kristin Viktorsson

Daniel och Emil Norberg

Komikerna och bröderna Daniel och Emil Norberg har gjort raketkarriärer och fått ett enormt genomslag bland annat via sin youtube-kanal “Bröderna Norberg” med över 130 miljoner visningar! Daniel är just nu programledare för Bingolotto i TV4, och Emil skriver manus bland annat till Henrik Dorsin och David Batra i programmet LOL på Amazon Prime Video. De folkkära bröderna är nu utsedda till officiella ambassadörer för Uddevalla 2024.

Framförallt är det Daniel som har synts mest i TV-rutan, medan Emil är den som skrivit de flesta manus och regisserat i de egenproducerade klippen och mycket annat. De kreativa bröderna har producerat parodier på Melodifestivalen, haft en egen TV-serie på SVT Play, producerat Mumbo Jumbo på TV4 och mycket mer. Sedan de var små har de båda ägnat sig åt att underhålla, med allt från sång och dans till att filma sketcher med morfars gamla kamera.

Hur känns det att vara officiell ambassadör för Uddevalla kommun?

– Det är såklart jättehäftigt! Och roligt! Vi hoppas att Uddevallaborna märker att vi försöker vara ambassadörer, exempelvis genom att vi, så ofta vi kunnat, lyft Uddevalla i olika sammanhang. Inte minst i introt till varje melloparodi.

Vad tror ni uppdraget som ambassadörer kommer att innebära för er del?

– Förhoppningsvis innebär det flera privilegier i staden. Som att för evigt få gå före i korvkön på Torp och alltid få gratis fika på Snäckan. Haha! Nejdå, men det är förstås en stor ära och vi kommer alltid vara tacksamma för att staden uppmärksammat oss.

Hur kan ni bidra till att sprida stolthet och en positiv bild av Uddevalla?

– Vi ska fortsätta att på samma sätt som tidigare lyfta Uddevalla när vi får tillfälle. Och använda det som spelplats när det passar. Och vem vet, kanske kan den här uppmärksamheten inspirera fler Uddevallabor att skrida till verket med sina drömmar. Trots att vi kommer från en liten stad, ska vi visa världen att stora saker kan hända här. Vad är ens Hollywood Hills mot Snäckskalsbankarna?!

En vit båt lägger till vid Gustafsbergs brygga.

När man varit utomsocknes ett tag så inser man att Uddevalla är väldigt vackert.

Hur var det att växa upp i Uddevalla?

– Det var toppen! Vi växte upp på Kapelle i Uddevalla och måste säga att vi hade en fin och rolig uppväxt. Vår familj på mammas sida har en lång historia där uppe på fjället och har bott i flera generationer på samma tomt. Med oss blir det 5:e eller 6:e generationen. Det har gjort oss lite extra medvetna om våra rötter.

– När vi var yngre så byggde också våra föräldrar flera småhus på tomten så att också vår mormor, morfar, farmor, farfar och gammelmorbror kunde spendera dagarna hemma hos oss. Så, det var en trygg och lite annorlunda uppväxt!

Galenskaparna var en stor inspiration

– Någon gång som barn upptäckte vi en dammig VHS med texten ‘Skruven är lös’ i TV-skåpet. Efter det var vi fast. Sedan dess har vi själva velat skapa humor och roliga låtar. Redan som barn filmade vi mycket med morfars gamla filmkamera och lyckades både göra sketcher med förbluffande låg nivå men också några träffande parodier – bland annat den om ‘Rödluvan och den överskattade Bert-Åke Varg’.

Vad gillar ni mest med Uddevalla?

– När man varit utomsocknes ett tag så inser man att Uddevalla är väldigt vackert. Och har nära till allting – folk känner varandra och man har lite koll på varandra. Det finns en trygghet i det. Det är tillgängligt och lagom litet. I Uddevalla är det till exempel bara några minuter till vattnet, nästan var man än bor. I Stockholm tar det aldrig mindre än 45 minuter att ta sig till en badplats, och väl framme luktar allt gammal blöjhink. Det finns också många platser att utforska och få fin utsikt ifrån, här finns berg, sjöar, havet, skogar – vacker natur, och till och med en riddarborg.

– Det var roligt här under gymnasietiden. Uddevalla kändes lite som en universitetsstad dit elever från alla möjliga orter runtomkring flyttade, så att man kunde träffa jämnåriga med samma intressen som en själv. När vi gick på gymnasiet fanns det exempelvis jättemånga lokala band och massor av replokaler, det hände alltid något.

Är ni stolta över att komma från Uddevalla?

– Ja, det är vi! I väldigt många av våra videoklipp lyfter vi något från Uddevalla. Det kan vara Uddevallabron, klocktornet, strandpromenaden eller Torp. Exempelvis utspelar sig melloparodierna i Uddevalla: Det lilla röda huset uppe på berget som man ser i början av klippen är förstås vårt föräldrahem på Kapelle, Bettan, som alltid får skäll i klippen, ska föreställa vår mamma och den buttre mannen i bakgrunden ska såklart vara vår pappa Börje. Och självklart syns även Uddevallabron i bakgrunden. Även TV-serien ‘Norbergs TV-tablå’ utspelade sig i och spelades in i Uddevalla.

Daniel och Emil Norberg
Foto: Kristin Viktorsson

Vi kan båda känna att man på något sätt blir mer kreativ här. Och lite mer högljudd, haha!

Besöker ni ofta Uddevalla?

– Ja, vi är ju här på jul, påsk, på sommaren och ibland när vi har uppdrag i närheten – till exempel i Göteborg. Då åker vi gärna hit. Vi har också en sommarstuga i Grundsund vilket gör att vi ofta håller oss i närheten av staden.

Kommer ni flytta tillbaka till stan?

– Det är inte helt omöjligt! Jag (Emil) har faktiskt sneglat på några lätt fuktangripna hus. Det blir ett annat läge när man får barn. Uddevalla är ju en bättre plats att växa upp på än Stockholm. Här är allt så nära och här har vi vår familj. Det känns lite jobbigt att mina barn eventuellt måste tappa sina första tänder på Plattan i Stockholm. Eller ännu värre: Säga ‘kex’ istället för ‘chex’.

Vad saknar ni mest av Uddevalla?

– Man känner sig lite mer som sig själv när man kommer hit. Man kommer tillbaka till sina rötter. Vi kan båda känna att man på något sätt blir mer kreativ här. Och lite mer högljudd, haha! I Uddevalla blir det också ett lugnare tempo. Uppe i Stockholm är det i och för sig lättare att träffa jämlikar som håller på med samma intressen. Men bortsett från det så går det mesta i vår bransch att göra även från Uddevalla. Vissa saker kanske till och med är lättare här: Om vi exempelvis skulle behöva tio statister i lustiga dräkter till ett videoklipp så kan vi säkert få ihop det snabbt här i Uddevalla. Det är bara att gå in på Uddevalla Roddklubb och börja filma! Det är inte lika lätt i Stockholm.

Hur kan ni bidra till att få Uddevallaborna att känna mer stolthet?

– Det är viktigt att försöka hitta samhörighet i det som är positivt om Uddevalla, och inte det som kanske är mindre bra. Vi får hjälpas åt att prata gott om vår stad. Här finns platser som är helt unika och otroligt vackra, till exempel Gustafsberg och Strandpromenaden. Det finns massor av fina krogar, vi har havet, båtlivet, och riktigt bra skolor. Och så Torp som ju är så nära jämt, haha!

– När man kommer från en liten stad kan man kanske känna att man inte har samma möjligheter. Men det har man absolut – särskilt nuförtiden när så mycket utspelar sig online. Vi får fortfarande den här känslan när man inser att någon lyckats med något: ‘Oj, han/hon är från Uddevalla! Kul!’ Man känner sig liksom stolt. Sedan är det väldigt häftigt och inspirerande med både Newkid och Stenström. Att två av Sveriges just nu största artister kommer från Uddevalla! Det måste vara något i Bäveån som gör det.

Född: 21 februari 1990

Bor: halva tiden i Göteborg, halva tiden i Stockholm

Uppväxt: På Kapelle i Uddevalla

Familj: Ja!

Skola: Sommarhemsskolan årskurs 1-9

Gymnasium: estetiska programmet med inriktning musik på Uddevalla gymnasieskola Sinclair

Tidigare arbeten: Diskare på Cactuz, lagerarbetare och glassförsäljare på Smögen

Studier: Flyttade till Uppsala 2011 och studerade 1 år till mellanstadielärare, samt 1 år retorik och media-kommunikation vid Uppsala universitet. 2012 började Daniel tillsammans med sin bror Emil publicera mer frekvent på youtubekanalen. 2017 flyttade Daniel till Stockholm.

Genombrott: 2013 när Daniel och Emil publicerade parodierna på Melodifestivalen på sin youtubekanal. Sammantaget har parodierna visats ca 130 miljoner gånger!

Som person är jag: Glad, okomplicerad, mer introvert än man tror, ganska enkel att ha att göra med, lite rolig, men usel på matlagning.

Förebilder: Paul McCartney, Anders Eriksson, Lars Lerin

Det visste du kanske inte: Nu målar jag jättemycket och försöker skapa mig en portfolio, mitt mål är att kunna ha en utställning och vernissage.

Producerat: Mumbo Jumbo i TV4, Melloparodierna samt varit mellanakt på Melodifestivalen 2017. Medverkat i Let´s dance 2018, Masked Singer 2021 och Hela Sverige bakar 2023.

Aktuell: Programledare i Bingolotto på TV4 varannan vecka, en stor del av tiden går åt till det. Ska vara med i ett avsnitt av Smartare än en femteklassare. Skriver mycket musik, ska ha en spelning tillsammans med ett band i Kungälv 2 mars. Emil och jag har startat en podd, vi släpper ett avsnitt varje vecka, och vi lägger ut nytt material på instagram, facebook, tiktok hela tiden. Vi kommer eventuellt att göra melloparodier i år igen om vi får rätt feeling. Och utöver det så hoppar jag in som konferencier ibland.

Kuriosa: Håller på att lära mig att spela nyckelharpa, det är så vansinnigt vackert instrument. Min farfar spelade nyckelharpa och min morfar tillverkade nyckelharpor.

Spelar: Jag spelar allt! Men inte nödvändigtvis bra! Haha!

Född: 3 november 1987

Bor: Stockholm

Uppväxt: På Kapelle i Uddevalla

Familj: sambo och två barn

Skola: Sommarhemsskolan årskurs 1-9

Gymnasium: Mediaprogrammet på Uddevalla gymnasieskola Sinclair. Sjöng i pop-funkbandet “Arnes Orkester” som spelade roliga låtar och som hann bli ganska populära i Uddevalla under sin korta livslängd. Höjdpunkten var den egna spelningen på GG då de kastade sin hemtryckta merch till en extatisk publik.

Efter gymnasiet: Flyttade 2006 till Uppsala för studier och tog examen i både juridik och företagsekonomi. Arbetade kort som affärsjurist och tingsnotarie, för att sedan återvända till roliga låtar på sociala medier.

Tidigare arbeten: Hamnkapten i Grebbestad, biträdande jurist på en affärsjuridisk byrå i Stockholm, tingsnotarie vid Uppsala tingsrätt.

Genombrott: 2013 när Daniel och Emil publicerade parodierna på Melodifestivalen på sin youtubekanal.

Som person är jag: Kreativ, idérik och ganska barnslig (vilket jag märker då jag ofta är den som har roligast när jag leker med barnen).

Förebilder: Galenskaparna och After Shave förstås, men också Jonatan Unge, Marie Agerhäll och Fredrik Andersson.

Det visste du kanske inte: Startade ett onlineföretag inom hästar och ridsportsutrustning samtidigt som Youtube-kanalen, i hopp om att bli startup-miljonär (vilket tyvärr inte inträffade).

Producerat/Gjort: Otaliga timmar med online-innehåll och musik, bland annat melloparodierna, en mellanakt på Melodifestivalen 2017, TV-program som Mumbo Jumbo, Duellen, LOL med flera, utvecklar nya TV-program som ni snart kommer se på TV samt två barn som, hur roliga de än är, tar tid från musik- och bokskrivande.

Aktuell: Manusförfattare till LOL på Amazons Prime Video, tävlar i Smartare än en femteklassare, undervisar på Berghs School of Communications och Medieinstitutet samt publicerar roliga klipp på sociala medier flera gånger i veckan.

Kuriosa: Min sambo publicerade nyligen en video där jag i långkalsonger improviserar en låt om tandborstning för min ettåring som fått över 1 000 000 visningar och krav på Spotify-lansering. Så snart hör ni kanske mig på en tandläkarmottagning nära dig!

Spelar: Gitarr och piano. Dessutom gissar jag mig gärna fram på andra instrument som tutar eller låter, som munspel eller dragspel.

 • Sveriges mest visade YouTube-klipp 2015, 2016, 2020 och 2021.
 • Vinnare ”Årets Näthumor” – Svenska humorpriset – 2016.
 • Nominerad till samma pris år 2017, 2019 och 2020.
 • Nominerad till ”Årets humorprogram” – Svenska Humorpriset – (“Mumbo
 • Jumbo”) 2019.
 • Vinnare av Big Buzz of the Year – 2016.
 • Stipendium från Sällskapet Stallbröderna – 2019
 • Vinnare av Guldtuben 2016.
 • Vinnare av Masked Singer 2021
 • Stipendium från Thordénstiftelsen – 2020
 • Vinnare av det stora fågeläventyret – 2017